در اوایل آبان ماه، «رابی برت» (Robbie Barrat) 19 ساله به خاطر صدای رگباری از پیامهای مختلف از خواب بیدار شد. او میگوید: «تقریباً نیمهخواب بودم ولی تمام پیامها حاوی عدد یکسانی بودند. سپس دوباره برای چند ساعت دیگر به رختخواب بازگشتم. هیچ تمایلی به باور کردن این خبر نداشتم.» عدد موجود در پیامهای مذکور، ۴۳۲۵۰۰ دلار بود؛ رقم مربوط به فروش نقاشی خلقشده با هوش مصنوعی در حراجی کریستی نیویورک، نقاشیای که تا حد زیادی به لطف الگوریتم «برت» که پس از اتمام دبیرستان منتشر کرد، امکانپذیر شده بود.
«برت» شوکه شده بود، زیرا قبلاً تخمین زده میشد که این نقاشی هوش مصنوعی بین ۷ تا ۱۰ هزار دلار به فروش خواهد رفت. از آنجایی که خالقین اثر هیچ اشارهای به الگوریتم او نکرده بودند، «برت» تا حد زیادی عصبانی بود زیرا میدانست که احتمالاً یک سنت هم دریافت نخواهد کرد.
رابی برت
این نقاشی پرتره که تحت عنوان «ادموند بلامی» (Edmond de Belamy) از آن یاد میشود، توسط یک گروه سهنفره پاریسی به نام Obvious خلق شده است و ظاهراً این سه نفر تغییرات چندانی را بر الگوریتم «برت» اعمال نکردهاند. این ماجرا، بحثهای زیادی را در رابطه با مالکیت و اخلاقیات هنر هوش مصنوعی ایجاد کرده است.
«برت» میگوید او کد خود را بهصورت رایگان در اینترنت منتشر کرده تا منجر به الهام بخشیدن به دیگر افراد شود؛ اما گروه Obvious زیادهروی کرده و با بهرهگیری از کد او، سود هنگفتی را به جیب زده است. در ضمن «برت» و تعدادی از طرفداران هنر هوش مصنوعی از اینکه یک اثر نهچندان قابل توجه موفق به ایجاد این همه سروصدا شده، تا حدی مأیوس شدهاند. «برت» میگوید: «بسیاری از افراد از سال ۲۰۱۶ چنین آثاری را خلق کردهاند.» «ماریان مازون» (Marian Mazzone) که در کالج چارلستون در رابطه با هنر هوش مصنوعی تحقیق میکند، معتقد است: «آنها موارد جدید یا قابل توجهی را به این کد اضافه نکردهاند و عمدتا همان کد قدیمی مورد استفاده قرار گرفته است.»
سابقه ایجاد آثار هنری با استفاده از کامپیوترها، به بیش از ۵۰ سال قبل برمیگردد. اما در چند سال اخیر، به لطف پیشرفتهای حاصلشده در هوش مصنوعی و تکنولوژیهای وابسته به آن، روزبهروز اصطلاح هنر هوش مصنوعی بیشتر به گوش میرسد.
تعدادی از پرترههایی که توسط شبکه عصبی تعلیم دیده شده رابی برت خلق شده است
گوگل، فیسبوک و دیگر کمپانیهای تکنولوژی، بخشی از تکنولوژی هوش مصنوعی به نام یادگیری ماشینیرا به یک میدان رقابت تبدیل کردهاند. این تکنولوژی به کامپیوترها اجازه میدهد که بتوانند مثلاً با بررسی عکسها، اشیاء مختلفی را شناسایی کنند. یکی از جدیدترین تکنولوژیهای مربوط به این حوزه، شبکههای عصبی نام دارد که قدرت دوچندانی را برای کامپیوترها به ارمغان میآورد. هرچند بسیاری از شرکتها از این تکنولوژیهای نوین در مواردی مانند مسیریابی اتومبیلهای خودران استفاده میکنند، برخی از هنرمندان با بهرهگیری از آنها به خلق تصاویر روی آوردهاند.